[...] zmęczeniu i skraca okres regeneracji powysiłkowej - Podnosi wydolność organizmu - Zapobiega pojawieniu się efektu jo–jo L-karnityna jest naturalną substancją zwaną witamina BT. Ma szczególne znaczenie w regulacji poziomu lipidów w naszym organizmie. Stosowanie L-karnityny przed wysiłkiem fizycznym uaktywnia zalegający tłuszcz, dzięki [...]
[...] do chromu jest elementem czynnika tolerancji glukozy; tauryna: ma podobnie jak chrom, poprawiać działanie insuliny, poza tym zwiększa uwodnienie komórek (patrz niżej); witamina E: niedobór witaminy E ma wpływać niekorzystnie na wchłanianie kreatyny do komórek mięśniowych; witamina A: naukowcy odkryli niedawno, że witamina A pomaga w [...]
[...] do chromu jest elementem czynnika tolerancji glukozy; tauryna: ma podobnie jak chrom, poprawiać działanie insuliny, poza tym zwiększa uwodnienie komórek (patrz niżej); witamina E: niedobór witaminy E ma wpływać niekorzystnie na wchłanianie kreatyny do komórek mięśniowych; witamina A: naukowcy odkryli niedawno, że witamina A pomaga w [...]
[...] układzie pokarmowym i spowoduje biegunkę. Jest to wynikiem procesu osmozy. Więc im więcej minerałów, np. jeśli weźmiesz mineralny askorbinian, czyli wit. C w proszku. Taka witamina C zawiera wiele minerałów, które mają na celu buforowanie jej kwasowości. Te minerały kończą w Twoim układzie pokarmowym i jeśli weźmiesz ich bardzo dużo, to [...]
[...] warunkach. Wrażliwość na światło również jest duża mleko przechowywane w szklanej butelce naświetlone przez 3h straciło 20% witaminy A w mleku odtłuszczonym a wzbogaconym witamina „uciekała" szybciej. WITAMINA C Forma kwasu l-askorbinowego wrażliwa jest na ogrzewanie natomiast forma kwasu dehydroaskorbinowego „uczulona" na obecność tlenu [...]
[...] ilość tłuszczów w pokarmie, i rozpuszczalne w wodzie. Poniżej opis poszczególnych witamin. Nazwa Sposób działania Objawy niedoboru Dzienne zapotrzebowanie Witamina A witamina ochronna dla nabłonka ocznego, przeciwdziała kurzej ślepocie i wadom wzroku, uodparnia przeciwko chorobom dróg oddechowych, dba o mocne kości, zdrowe zęby, skórę i [...]
[...] czyli beta karoten, będący prowitaminą witaminy A i znajdujący się głównie w tzw. żółtych i czerwonych "warzywach i owocach: marchwi, papryce, dyni, pomidorach, morelach, witamina C, której źródłem, wbrew powszechnemu mniemaniu, są nie tylko owoce cytrusowe, występuje bowiem także w ziemniakach, natce pietruszki, kapuście, szczypiorku, [...]
[...] naczynia krwionośne, co u ludzi z wąskimi żyłami może złagodzić dolegliwości krążeniowe. Dzięki tej zdolności może pomagać cierpiącym na bóle migrenowe. Jest znana jako "witamina uszczęśliwiająca nerwy", gdyż oddziałuje również korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny człowieka. Rzeczywiście, koi ona nerwy, ułatwia sen, zapewnia spokój [...]
[...] wewnątrznaczyniowe stany zapalne, hamują agregację płytek krwi; a w konsekwencji zapobiegają inicjacji i rozwojowi miażdżycy. Takie działanie wykazują antyoksydanty: witamina A, zwłaszcza jej roślinna prowitamina - beta-karoten, witamina C, witamina E, flawonoidy i inne związki polifenolowe. Narastanie płytki miażdżycowej zmniejszającej [...]
[...] mace 33,7% stanowi kwas linolowy, 20,4% - a-linolenowy (profilaktyka chorób serca) i kwas palmitynowy (23,8%). Spośród witamin obecnych w mace wymienić należy następujące: witamina A - ok. 0,07 mg/100 g, witamina Bt - ok. 0,15 mg/100 g, witamina B2 witamina B6 - ok. 0,31 mg/100 g, witamina C - ok. 3,1 mg/100 g, witamina E Sole mineralne, [...]
[...] okołotreningowo, - węglowodanami – można je wprowadzić do treningu, wiedząc, że czeka na wysyłek długotrwały, wytrzymałościowy, dostarczają nam „paliwa” podczas treningu, - witaminami i minerałami – szczególnie często przyjmowane są preparaty z magnezem (głównie przed snem, poprawiają regenerację), wapniem (w dietach ubogich w nabiał często [...]
[...] cynku i magnezu z aminokwasami: metioniną i kwasem asparginowym. Cynk i magnez biorą udział w utrzymaniu prawidłowej syntezy i wysokiego poziomu testosteronu, a dołączona witamina B6 maksymalnie zwiększa wchłanialność minerałów. Żeń - szeń koreański Aktywne substancje w tej roślinie zwiększają przyswajalność składników odżywczych ( białek, [...]
[...] widzenia sportowca, które należy dostarczyć w odpowiednio większych ilościach to: - witaminy z grupy B (bardzo ważne w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczy) - witamina C (ważna rola w systemie immunologicznym, syntezie neuroprzekaźników, hormonów, budowie tkanki łącznej, jest antyoksydantem) - witamina A (antyoksydant, ważna w [...]
[...] szpinak - dostarczą sporych ilości witamin, a przy ograniczeniu/wyłączeniu owoców będą głównymi źródłami witaminy C (obok ziemniaka), A, no i wiadomo, jak każda zielenina - witamina K. Dobre źródło tłuszczu - fajnie jakby było w miarę lekkostrawne - zwiększy przyswajalność substancji lipofilnych i kaloryczność. Aha, i polecam też używać dużo [...]
[...] do chromu jest elementem czynnika tolerancji glukozy; - tauryna: ma podobnie jak chrom, poprawiać działanie insuliny, poza tym zwiększa uwodnienie komórek (patrz niżej); - witamina E: niedobór witaminy E ma wpływać niekorzystnie na wchłanianie kreatyny do komórek mięśniowych; - witamina A: naukowcy odkryli niedawno, że witamina A pomaga w [...]
[...] do chromu jest elementem czynnika tolerancji glukozy; - tauryna: ma podobnie jak chrom, poprawiać działanie insuliny, poza tym zwiększa uwodnienie komórek (patrz niżej); - witamina E: niedobór witaminy E ma wpływać niekorzystnie na wchłanianie kreatyny do komórek mięśniowych; - witamina A: naukowcy odkryli niedawno, że witamina A pomaga w [...]
[...] stosowane; powodowały one zarówno zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, jak i układu moczowego (sprzyjanie tworzeniu się kamieni moczanowych i szczawianowych). Ponieważ witamina C wydala się z moczem w 2-3 h od przyjęcia, dlatego też lepiej ją przyjmować w mniejszych dawkach 2 razy dziennie lub w postaci preparatów o przedłużonym działaniu. [...]
[...] gdy organizm jej potrzebuje. Jest nią: Beta-Karoten - Jest to barwnik roślinny o barwie pomarańczowożółtej znajdującej się w owocach i warzyw o tych właśnie barwach. Prowitamina ta jak już wcześniej pisałem może zostać przekształcona w witaminę A w wątrobie wyłącznie, gdy tego organizm wymaga. Jest to związek nietoksyczny i jedyne skutki [...]
[...] w razie potrzeby kontratakują. Niestety, w każdym przypadku konieczna jest interwencja ludzkiego rozumu. Podaję taki przykład: Tokoferol („ludzka nazwa": aktywna witamina E) może zadziałać antyutleniająco, czyli może zlikwidować wolny rodnik wtedy gdy stężenie lipidów w organizmie jest podwyższone. Gdy jednak stężenie lipidów jest [...]